Dziś przepis na ciasto, które skradło moje serce! Proste i szybkie w wykonaniu o wyjątkowym, bardzo migdałowym smaku przypominającym makaroniki. Chrupiące na zewnątrz, a wilgotne i bardzo słodkie w środku o delikatnym cytrynowym aromacie. Idealne do kawy lub lampki wina.

Gdy po raz pierwszy przygotowywałam ciasto kierowałam się najważniejszym dla mnie wtedy czynnikiem, czyli brakiem glutenu. Gdy wypiek okazał się strzałem w dziesiątkę, zaczęłam zagłębiać swoją wiedzę na jego temat.

Ciasto pochodzi z Hiszpanii, gdzie jest ono objęte specjalnym świadectwem pochodzenia określającym restrykcyjne zasady przygotowania i doboru odpowiednich składników. Jest to tradycyjne hiszpańskie ciasto pielgrzymów podążających do Santiago de Compostela.

Dziś zaprezentuję Wam przepis na Tarta de Santiago przy użyciu Thermomix. Ciasto za każdym razem wychodzi perfekcyjne!

Tarta de Santiago (ciasto bezglutenowe) – składniki:

  • 250 g blanszowanych migdałów
  • 250 g cukru
  • skórka z cytryny
  • 4 jajka

Tarta de Santiago – Wykonanie (Thermomix):

  • Rozgrzać piekarnik do temp. 180ºC.
  • Do naczynia miksującego wsypać migdały, rozdrobnić 15 s/obr. 5, przełożyć do innego naczynia.
  • Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 15 s/obr. 10, przełożyć 3 łyżeczki do innego naczynia.
  • Dodać skórkę z cytryny, rozdrobnić 15 s/obr. 10.
  • Dodać jajka, wymieszać 2 min/obr. 4.
  • Dodać migdały, wymieszać 5 s/obr. 3. Masę wlać do wysmarowanej masłem formy do ciasta (Ø24 cm),
  • piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 25-35 minut.
  • Po ostygnięciu wierzch ciasta posypać trzema łyżeczkami cukru pudru.

Smacznego!

Przeczytaj też

2 komentarzy

Reply

Jutro dziergam

Reply

Daj znać jak wyszło i czy smakowało! Pozdrawiam 🙂

Opublikuj

Wymagane pola zaznaczone s *