Omlety uwielbiam odkąd pamiętam. Na słono. Na słodko. Biszkoptowe. Klasyczne. Wszystkie.

Ostatnio podjęłam próbę wykonania omleta biszkoptowego bez glutenu. Wykorzystałam do tego mąkę migdałową zastępując ją używaną dotychczas pszenną.

Rezultat – fenomenalny. Z całą pewnością omlet migdałowy będzie królował w mojej kuchni przez długi czas.

Omlet migdałowy – składniki:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki migdałowej
  • szczypta soli
  • łyżka cukru
  • masło (do smażenia)

Składniki na bezglutenowy omlet migdałowy

Omlet migdałowy –  wykonanie:

  • Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka, dodając szczyptę soli, na sztywną pianę. Do ubitych białek wsypujemy cukier i miksujemy.
  • Następnie dodajemy mąkę i żółtka, zmniejszamy obroty miksera do minimum i miksujemy krótką chwilę do połączenia składników.
  • Gotową masę wylewamy na patelnię. Smażymy na maśle z obu stron.

Omlet bez glutenu jak zrobić?

Przeczytaj też

Opublikuj

Wymagane pola zaznaczone s *