Bezglutenowy omlet migdałowy – pomysł na pyszne śniadanie

Omlety uwielbiam odkąd pamiętam. Na słono. Na słodko. Biszkoptowe. Klasyczne. Wszystkie. Ostatnio podjęłam próbę wykonania omleta biszkoptowego bez glutenu. Wykorzystałam do tego mąkę migdałową zastępując ją używaną dotychczas pszenną. Rezultat – fenomenalny. Z całą pewnością omlet migdałowy będzie królował w mojej kuchni przez długi czas. Omlet migdałowy – składniki: 3 jajka 2 łyżki mąki migdałowej … Czytaj dalej

Bezglutenowe ciasto migdałowe czyli Tarta de Santiago

Dziś przepis na ciasto, które skradło moje serce! Proste i szybkie w wykonaniu o wyjątkowym, bardzo migdałowym smaku przypominającym makaroniki. Chrupiące na zewnątrz, a wilgotne i bardzo słodkie w środku o delikatnym cytrynowym aromacie. Idealne do kawy lub lampki wina. Gdy po raz pierwszy przygotowywałam ciasto kierowałam się najważniejszym dla mnie wtedy czynnikiem, czyli brakiem glutenu. … Czytaj dalej

Pomysł na … wiosenny obiad

Jaka jest kuchnia DailyMum? Prosta, szybka i zdrowa. Bogata w sezonowe owoce i warzywa. Nieskomplikowana. Nie znajdziesz w niej ulepszaczy smaku ani produktów z kosmosu. Bardziej przypomina kuchnię „jak u mamy”, niż tą z Masterchefa. Jest to kuchnia codzienna, a nie okazjonalna. Jeśli masz ochotę zobaczyć, czym u nas pachnie – zapraszam! Szybki, wiosenny obiad – … Czytaj dalej